lørdag 16. februar 2008

«Som dykk alle veit, kjem vi frå Ny-Noreg!»


Dette er et sitat jeg fikk fra en fyr som kalte seg Gråbein. Han skulle forklare hvorfor bandet hans sang på nynorsk. Jeg syntes det var litt morsomt, men moroa ble ødelagt da en eller annen påpekte at han hadde bøyd pronomenet feil, det skulle vært «som de alle veit» når det stod i nominativ, ikke «som dykk alle veit». Det er alltid noe sånt med nynorsk...

Sidemål. En kilde til hat og irritasjon for tusenvis av norske skoleelever. Hvor ofte hører man ikke sytingen: «Hvorfor skal vi lære dette? Vi kommer jo aldri til å få bruk for det!» Men de setningene blir jo faktisk sagt om alle fag, så jeg må si jeg syntes det er en lite imponerende klage.

Jeg føler verken hat eller begeistring for nynorsk. Jeg har jevnt med ting for og ting imot, noe som gjør meg ganske nøytral. Med nynorsk er det like gøy å lese frivillig, som det er kjedelig å bli tvunget til å skrive. Det er klart, jeg hadde syntes nynorsk var skikkelig artig hvis det ikke hadde vært for undervisningen der jeg må pugge sterke verb. Gjesp. Men hadde det ikke vært for undervisningen, hadde jeg ikke hatt veldig mye med nynorsk å gjøre. Et lite paradoks der, ja.

Hjemme prøver mamma hardt å vekke mine følelser for nynorsk. Hun er ordbokredaktør for Norsk ordbok 2014, en svær samling bøker om dialekter og nynorsk litteratur. Her i huset er hyllene fulle av nynorske fagverk og romaner, dessuten er to av pcene definert for nynorsk. Mamma vil gjerne at jeg skal jobbe mer med sidemålet. Til ære for henne (og til ære for læreren som har gitt meg denne oppgaven...) vil jeg skrive noen tips om hvordan man kan forbedre seg i nynorsk, til nytte både for meg selv og andre:

- Man kan lese nynorsk skjønnlitteratur. (Anbefaler Skammarserien av Lene Kaaberbøl og Saman er ein mindre aleine av Anna Gavalda. Er selv blitt anbefalt Fyr og flamme av Kjartan Fløgstad.)

- Man kan skrive tekster og få en flink person til å rette og forklare feilene.- Man kan lese avisartikler på nynorsk. (Se etter aviser som Klassekampen og Dag og tid, der er det mye bra lesestoff. Ligg unna de små, nynorske lokalavisene; de er fordømt kjedelige for alle som ikke bor i bygda.)

-Man kan gjøre oppgaver fra nynorskheftet Mål og meining av Fredrik Rostrup. (Dette er en bok lærere burde merke seg for elevenes skyld, veldig bra øvelser.)

- Man kan henge opp nynorske verb på doveggen og pugge dem mens man driter. (Realfaglærere anbefaler denne metoden på det sterkeste.)

- Man kan gå inn på nynorske nettsteder. (For eksempel magasinnett for ungdom eller nynorsksenteret i Volda. Dette er sider det er smart å sjekke det ut for øvelsens skyld.)

- Man kan se filmer og tv med nynorsk teksting. (Her er NRK stikkordet, og «Med hjarta på rette staden» er jo faktisk kjempesøt!)

- Man kan rett og slett huke tak i alt som har med nynorsk å gjøre. Gå i Det norske teater, hør hørespill på nynorsk, let etter nynorsk musikk, les nynorske dikt, se folk på TV som snakker dialekter nære nynorsk - kva du måtte ønskje...

- Oj, og man kan benytte anledningene som byr seg til å øve på å skrive nynorsk. Det gikk nettopp opp for meg at jeg har gått glipp av en god anledning ved å skrive disse tipsene på bokmål. Men man lærer jo av sine feil, og nå har jeg ihvertfall funnet mange måter jeg kan forbedre meg. Må bare føye til et punkt, for...

- ...ein kan sjølvsagt óg gå og høyre bandet til Gråbein ;)

1 kommentar:

Frieda Valentina sa...

Jeg vil se rammsund igjen..! bli med? de spiller på rockefeller 20 juni :) men der kommer vi sannsynligvis ikke inn :( det står noen andre på rammsund.com men de er langt borte eller med aldersgrense over vår alder..